steksz.hu

Felfuthat idén a babaváró

Felfuthat idén a babaváró

A CSOK Plusz igénybevételéhez a teljes önerőt adhatja, magasabb maximális összeget lehet igényelni ettől az évtől, így szinte bizonyosnak tűnik, hogy a Babaváró hitel éve lesz 2024. 

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint három okra vezethető vissza az idei felfutás.

  1. 2024-ben – más lakossági hitelekhez hasonlóan – drasztikusan alacsony bázist kell megugrani. A babaváró esetében a hitelpiaci pangás tavaly év elején a 2022. decemberére előrehozott vásárlások miatt ráadásul teljes érdektelenséggel párosult – januárban alig 7 milliárd forint babavárót igényeltek a fiatal családok a bankoktól.
  2.  Az igényelhető hitelösszeg emelése automatikusan megdobja majd a kihelyezési nagyságot, hiszen a babavárót felvevő ügyfelek több mint 90 százaléka a maximális hitel összeget igényli.
  3. A családtámogatási rendszer átalakítása is megtámogatja a babaváró felfutást: a rendkívül kedvező, maximum 3 százalékos kamatozású új CSOK Plusz esetében januártól elegendő mindössze 10 százalékos önerőt felmutatni az új lakás megvásárlásához, amit babaváró-igényléssel is meg lehet oldani.

A babaváró-boom a CSOK Plusz felfutást is megelőzheti, hiszen a szabályok szerint a babaváró akkor számítható be 100 százalékban önerőként, ha annak folyósításától már 90 nap eltelt.

Ha pedig a falusi CSOK szempontjából preferált kistelepülésen építene vagy venne házat/lakást a fiatal család, akkor a 11 milliós babaváró, az 50 millió forintos CSOK Plusz hitel mellé 3 gyermek esetén 15 millió forintos vissza nem térítendő támogatás is igényelhető, azaz a babaváró, a CSOK Plusz és a falusi CSOK támogatás kombinálásával akár 75 millió forintos lakás megvásárlása is lehetővé válik 0 forint saját erő nélkül.

A komplexingatlan.com-on kerestünk és találtunk is ilyen otthont: Újrónafőn 42 millió forintért egy felújítandó 77 négyzetméteres családi házat 2127 négyzetméteres telken. Itt a 11 milliós babaváró és a 15 milliós támogatás mellé elég lenne – három gyermek vállalása esetén – mindössze 16 milliós CSOK Plusz hitelt felvenni. (Fotó: komplexingatlan.com)

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük