steksz.hu

Már év elején pörög a CSOK Plusz

Már év elején pörög a CSOK Plusz

A javuló gazdasági, hitelezési környezetnek és a régi-új állami támogatásoknak köszönhetően az ingatlanpiaci szektor az idén növekedési pályára léphet – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője az OTP Bank, az OTP Ingatlanpont és az OTP Otthon közös sajtóbeszélgetésén. Tavaly az utolsó negyedévben megháromszorozódott a csok-hitelek iránti kereslet, idén az új csok plusz hitel iránt is jelentős a kereslet az adataik szerint. Az ilyen hiteleket igénylők az első két hónapban 55 százalékát tették ki az összes hiteligénylésnek.

Fellendülést várnak, elsősorban a tranzakciók számában, ami elérheti a 120 ezret. Tavaly minden főbb piaci mutató visszaesett, arra számítanak, hogy az idén már a befektetési célú vásárlók aránya is nőni fog – tette hozzá. A profitline.hu szemezett a beszélgetésből.

Elsőként a tranzakciószám növekedése indulhat el a lakáspiac jó működéséhez szükséges külső tényezők – gazdasági növekedés, reálbérek emelkedése, kamatok, állami támogatások – javulásával, míg a nominális árakban az idén még további stagnálást, esetleg minimális növekedést, reálárszintben lassuló, illetve fokozatosan megszűnő csökkenést várnak. Az építési engedélyek száma nőhet az 5 százalékos, kedvezményes áfa-jogosultság 2024 végi határideje és növekvő kereslet miatt, ugyanakkor az átadott lakások száma még csökkenhet – mondta Valkó Dávid, hozzátéve, hogy 2025 hozhat majd erőteljesebb és általános piaci élénkülést.

Kasziba Erika, az OTP Bank lakáshitelek üzletfejlesztésért felelős szakmai vezetője ismertette: tavaly 594 milliárd forint lakáshitelt helyeztek ki a bankok Magyarországon, 41 ezer hitelszerződéssel, az átlagos hitelösszeg év végére 12-ről 15 millió forintra emelkedett. Ennek közel harmadát az OTP Bank bonyolította le.

A támogatott hitelek átlagos hitelösszege az OTP-nél 10 millió forint, a piaciaké 18-19 millió forint volt tavaly, a futamidő átlagos hossza 21-22 év. A piaci hitelek kamata jelenleg 6 százalékhoz közelít, az elmúlt évek tapasztalata alapján ez a szint erősebb érdeklődést generálhat idén. Tavaly az utolsó negyedévben megháromszorozódott a csok-hitelek iránti kereslet, idén az új csok plusz hitel iránt is jelentős a kereslet az adataik szerint. Az ilyen hiteleket igénylők az első két hónapban 55 százalékát tették ki az összes hiteligénylésnek. Az átlagos hitelösszeg 25 millió forint volt, az igénylők közel 90 százaléka használt lakást vásárol. Kasziba Erika elmondta, hogy az idén a 2022-es szintet tervezik elérni a hitelezésben. Hozzátette, hogy a támogatott hitellehetőségek kibővítésével, esetleg a jövőben a korszerűsítéshez is igénybe vehető kamattámogatással még tovább élénkülhet a hitelezés. A beszélgetés bővebben itt olvasható.

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük