steksz.hu

Kulcskérdés, hogy mennyi a törlesztés havonta

Kulcskérdés, hogy mennyi a törlesztés havonta

A legfontosabb tényező, amelyet a magyarok figyelembe vesznek, amikor hitelfelvételt fontolgatnak, a havi törlesztőrészlet nagysága. Egy friss felmérés során a válaszadók csaknem felénél (46,3 százaléknál) ez az elsődleges szempont, amikor kiválasztják, melyik banknál vegyenek fel hitelt.

Az International Personal Finance 500 fős mintán végzett, kor, nem és régió tekintetében reprezentatív kutatását 2023 májusában a Kantar készítette. Eszerint a második legnagyobb súllyal a kamatlábat veszik figyelembe, ez a válaszadók közel 40 százalékánál (39,3 százaléknál) játszik szerepet. Harmadik helyen a teljes költség áll (36,5 százalékkal). Érdekes ugyanakkor, hogy egy hitelfelvétel valamennyi terhét tartalmazó THM-t – ami a teljes hiteldíj mutató rövidítése és amely a hitel összes költségének arányát fejezi ki a hitel teljes összegéhez viszonyítva éves alapon és százalékban kifejezve – csak kevesebben, 32,7 százaléknyian emelték ki.

A válaszadók 35,4 százaléka fontolja meg, milyen kamat alapján számolódjon ki a törlesztőrészlet, azaz egy meghatározott ideig, 5, 10 vagy akár 20 évig fix legyen, vagy fél-egy évente változzon.
A fenti tényezőknél jóval kisebb súllyal esik latba a hitelfelvevőknél az igénylés egyszerűsége, a hitelező reputációja, a hitelfeltétel (bár ez így külön, szintén nehezen értelmezhető), a folyósítás gyorsasága, a kényelem, a kényelmes mobilapplikáció.

Nemenként eltérő, mi számít a legfontosabb tényezőnek egy hitelfelvételi döntésnél. Míg a férfiak a kamatlábat, a teljes költséget és a THM-et veszik jobban számba, addig a nők a havi törlesztőrészlet mértékére, a kamat típusára (vagyis: fix vagy változó) nagyobb arányban fókuszálnak.
A férfiak nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a hitelező hírnevének, a kényelemnek, és a kényelmes mobilalkalmazás elérhetőségének, míg a nők a hitelfeltételnek, valamint a folyósítás gyorsaságának.
Ami pedig az egyes korosztályokat illeti, a legfiatalabb, 18-34 év közötti generáció tagjai választanak leginkább az alapján a hitelkínálatból, hogy fix vagy változó-e a kamat. A 35-54 éveseknél a másik két korosztály képviselőihöz képest nagyobb súllyal esik latba a kamatláb és a teljes költség, míg az 55-75 év közöttiek is két szempontban vezetnek: náluk jobban senki nem figyel arra, hogy mekkora a havi törlesztőrészlet, illetve hogy mennyi a THM.
A további feltételek közül a 18-34 évesek a hitelfeltételre és a kényelemre érzékenyek a legjobban. Némileg meglepő ugyanakkor, hogy a kényelmes mobilapplikáció már a 35-54 év közöttieknek fontosabb, az igénylés egyszerűsége, a kölcsönző hírneve és a folyósítás gyakorisága mellett. Az 55-75 éves generáció tagjainál nincs olyan szempont, amely nagyobb súllyal szerepelne, mint a másik két korcsoportnál.
A hitel havi törlesztőrészlete, teljes költsége, a kamatlába, a THM-je és az, hogy mennyire volt egyszerű a hitelfelvétel: ez jelentősebb tényezők azok számára, akik az elmúlt egy évben vettek fel hitelt valamelyik pénzintézettől. Azok viszont, akik a közelmúltban lettek hiteladósok, de nem bankon, hanem egyéb pénzügyi szolgáltatón keresztül jutottak kölcsönhöz, nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a kamat fix vagy változó, valamint arra is, hogy milyen gyorsan kapják meg a pénzüket.

 

editor

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük